fredag 6 juni 2008

6e juni svenska flaggans dag

Det var en stillsamt högtidlig känsla i Lund imorse. Inga människor ute, varmt och skönt och tyst.

Jag hade spanat in domkyrkans program i datorn och sett att mässan skulle gå av stapeln som vanligt kl 08.00, och då jag var vaken cyklade jag dit. Det gjorde också två män, och vi drog var och en i dörrarna med samma nedslående upptäckt, låst! Så i satt en halvtimme på en bänk utanför och samtalade om livet, kyrkan, Schartau (statyn framför oss...) och Luther, pilgrimsseglingen som ska gå av stapeln den 16e mellan Råå och Ven. Jan som håller i detta tillsammans med Anna A m fl sa att det är en särskild upplevelse att få lyfta fram tåg och knopar, segel och slag eller vad det nu heter i relation till bibelns texter. Om nån vill resa med i sin jolle så kan jag förmedla kontakt... Det har en mässa vid framkomsten i Vens lilla hamn vid gamla kyrkan.

Efter en liten bön skildes vi och fick sålunda med oss något av dagen, trots att dörrarna var stängda och biskopen uppenbarligen gjorde annat denna nationaldagens morgon.


I eftermiddag blir det konsert med musikskolans körer i Stadshallen. Sonen ska delta med sina baskompisar, han har sträcks upp sig i svarta byxor, vit skjorta och röd slips. Samt sandaler!

Vi hade avslutning med mycket skratt och inte så lite gråt i Jämshögs kyrka i förrgår. Jag är så tacksam över det här halvårets kurs, det har varit en tid fylld av upplevelser, och vi har inte pratat väder och vind, utna viktiga saker mest hela tiden. Fint att se nya människor fördas som fjärilar ur puppor, när tankar mognar och modet får ta plats. Ibland märks verkligen att dett finns tyngd i uttrycket "Sanningen ska göra er fria". Och av Guds nåd har jag också fått vara med som en liten barnmorska vid ett par av dessa "förlossningar". I båt-termer uttalat snarare fått kapa en tross eller två. Släppt båten loss. Det är en fröjd att få vinka av skeppet som seglar mot sin horisont med fyllda segel, vind i aktern och Gud i hågen.

För egen del gjorde jag debut som praktikant i Höörs församling igår, hände på diakonen hela dagen och fick prova på andakt på hemmet och samtal med en kvinna i hennes hem. Det ska nog bli mycket trivsamt.

Idag känns det ändå skönt att kunna börja packa upp, kolla mail, möblera på altanen och starta grillen. Livet är en fest! Idag.

"Tack för nya och gamla vänner. Tack för sol och samvaro. Tack för sömn och ny energi. Tack för barnen."

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: